RZESZÓW FOTÓKIÁLLÍTÁS

Pál Gyula Terem

 

Rzeszów

 

 Kárpátalja / Podkarpacie megye székhelye

 

a hagyományok és  a korszerűség fővárosa

 

Rzeszów, Dél-kelet Lengyelországban fekvő 200 ezer lakosú város, ahol fontos európai közúti (A4 autópálya), vasúti és légi útvonalak találkoznak. A város fontos ipari, kereskedelmi-szolgáltató, egyetemi és kulturális központnak számít a térségben. Rzeszów-Jasionka nemzetközi repülőtér közvetlen légi járatokat kínál az Egyesült Királyságba, Írországba, Németországba, Norvégiába, és Görögországba.

 

A városban elsősorban a repülőgépipar, a számítástechnika, az építőipar, a gyógyszergyártás, a háztartási kisgépgyártás és kereskedelem, valamint a szolgáltató iparágazatok fejlődtek ki. Itt található több döntő jelentőségű cég és gyártóüzem, amely egyidejűleg a térség technológiai fejlődésének az élvonalába tartozik. Többek között ide tartozik: Pratt&Whitney Rzeszów S.A., Asseco Poland S.A., Zelmer BSH, ICN Polfa Rzeszów S.A.- Valeant csoport, Sanofi-Aventis Ltd. Company, Nestlé Nutrion Alima-Gerber S.A., D.A. Glass.

Az elmúlt években, Rzeszów és környékét érintő jelentős beruházások kezdődtek több világszerte ismert cég által, mint pl.: MTU Aero Engines, BorgWarner Turbo Systems Poland, Goodrich Aerospace Poland, Vac Aero International, Hamilton Sundstrand, Raben Group, Heli One, McBraida Poland, Software Mind.

 

Magas színvonalú felsőfokú képzést biztosít hét rzeszówi egyetem, köztük vezető szerepet játszik a Rzeszówi Tudományegyetem és a Rzeszówi Műszaki Egyetem. Rzeszowról büszkén elmondhatjuk, hogy egész Európában az egy lakosra eső egyetemisták aránya itt a legmagasabb. (1000 lakosra 353 egyetemista jut).

 

A dinamikusan fejlődő város az elsők között szerepel a különböző kimutatásokban és rangsorolásokban, amelyek igazolják a magas életszínvonalat és Podkarpacie régió vonzerejét. A lengyel városok között Rzeszów vezető helyet foglal el a megszerzett uniós pénzforrások nagysága tekintetében, amelyek fontos városi beruházások megvalósítását teszik lehetővé, pl. iskolák, óvodák, kultúrházak építését és felszerelését, közúti és közlekedési infrastruktúra átépítését, ivóvíz minőségjavítást. A lengyel statisztikai hivatal által készített 2007-2013 évi kimutatás szerint, az 1 lakosra jutó uniós források hasznosítása szerinti rangsorolásában, Lengyelországban Rzeszów a második helyen szerepel.

 

A szolgáltatás-ágazat fejlesztésébe fektetett városi erőfeszítéseket tükrözi, a „Lengyelország Outsourcing felkelő csillaga” presztízs pályázat keretében elnyert fődíj. 2015. évben, a világrangsorban Rzeszów bekerült a legjobb 12 város közé, amelyek megkaptak az Európai Üzleti Gyűléstől ( Europe Business Assembly, Oxford, UK) „A legkedvezőbb hely a businesshez” minősítést és „A legvonzóbb hely a beruházáshoz” zászlót.

 

A város 660 éves hagyományát ápolva büszke az itt látható műemlékeire. Turistákat vonz a fejlett vendéglátóipari bázis és számos ajánlat a szabadidő érdekes eltöltésére. A vendégeket várja a 100 km-es kerékpárút, a korszerű skatepark, a teniszpályák, a bowling pályák, a golfpályák, a kötélparkok, a lovas tanyák, és a biztonságos játszóterek. A városban rendszeresen szerveznek helyi, országos és nemzetközi jelentőségű kulturális és sport rendezvényt. Három évente itt rendezik  a „Külföldön Élő Lengyelek Népi Együtteseinek a Fesztiválját”. A városlakók között egyre népszerűbb a „Kelet Kulturális Fesztivál”,  „Carpatia Nemzetközi Dalfesztivál”, a „Paniaga Ünnepe” és a”Városi Köztér Fesztivál”, valamint számos sportrendezvény: a „Lengyelországi Országos Sport-akrobatikai Bajnokság”, a maratón és szupermaratón futóversenyek, a „Rzeszówi Autórally”, a salakpályás motorversenyek, a „Tour de Pologne” kerékpárverseny, a MTB kerékpárverseny. Asseco Resovia, városunk röplabda csapata többször nyerte meg az országos bajnokságot.

Rzeszów egy nagyon szép, varázslatos és kellemes hangulatú város, amely különös módon ötvözi, a hagyományt, a műemlékek méltóságát és a modern valóságot, ezért érdemes ide látogatni, s több időt szánni megismerésére.

 

Janusz Edward (1950-1914) a rzeszówi fényképészet történelmének legjelentősebb alakja. Családjával együtt több mint 33 ezer üvegnegatívot készített a XIX. és a XX. századforduló tájékán, néhány ezer klisét és több mint 2 ezer különböző méretű fényképet hagyott maga után. A képeken főleg a város lakói láthatók, de számos képén megörökítette a várost és annak fontos történelmi eseményeit is. 1898-ban megszerezte a „Császári és Királyi Udvari Fényképész” címet és kiadta az első, Rzeszów várost ábrázoló képeslapokat. A gyűjtemény egyedi történelmi értéket képvisel. A gyűjtemény egy része a Kerületi Múzeumban, másik része a Rzeszówi Városi Fényképészeti Galériában tekinthető meg.

 

2016.05.01.